باغ گلشن یکی از باغهای تاریخی و باشکوه ایران، در دل کویر و شهرستان طبس واقع شده است. این باغ رویایی همچون معجزهای از قدرت بیکران خداوند است که در میان کویر ظاهر شده و به این شهر کویری روح تازهای بخشیده است.
باغ گلشن یکی از زیباترین باغهای ایران و جهان است که آب جاری دائمی در آن جریان دارد. شاهکاری با معماری حیرتانگیز که مقصدی بینظیر برای گردشگران داخلی و خارجی است.
جذابیتهای باغ گلشن طبس، درختان نخل و چنار
ترکیب گونههای مختلف گیاهان در این باغ تاریخی، همچون چنار و نخل، طبیعت روحنوازی خلق کرده است. جالب اینکه، درخت چنار که در آب و هوایی سرد قابل رویش است، در این کویر گرم در کنار نخل خرما میروید. در باغ گلشن، نخلهایی چهارصد ساله در کنار درختان انار و مرکبات، جلوهگری میکنند.
رویش چنار و نخل در کنار هم
باغ گلشن در میان دو کویر یعنی دشت لوت و دشت کویر واقع شده است. اما کیفیت فوقالعاده آب این منطقه موجب پیدایش آبشارهای طبیعی و زیبایی شده است.
قدمت باغ گلشن طبس، سیر تاریخی
قدمت باغ گلشن به دورهی زندیه و قاجاریه مربوط میشود. باغ گلشن توسط میرحسن خان، که به وسیله نادرشاه به حکومت طبس منصوب شد، ساخته شده است.
باغ گلشن طبس
میرحسن خان که اراضی فراوانی داشت زمین این باغ را به همراه بسیاری از املاک دیگر برای مصارف خیریه وقف کرده بود. باغ گلشن طبس به شماره ثبت ۱۳۱۰ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. وبسایت دیلیتلگراف در سال ۲۰۰۸ نام پنجاه باغ زیبای دنیا منتشر کرد، باغ گلشن نیز در میان آنها قرار داشت.
باغ گلشن طبس
طراحی باغ گلشن برگرفته از آیات الهی
زمین هفت هکتاری باغ گلشن طبس، به شکل مربع است. طراحی باغ کاملاً ایرانی، یعنی به صورت چهار باغ است. در بین گردشگران خارجی به پرشین گاردن معروف است و تنها در تاج محل هند میتوان نمونه آن را دید. به این صورت که دو خیابان اصلی به صورت عمود بر هم، باغ را به چهار قسمت مساوی تقسیم می کند. سپس هر کدام از قسمتها نیز توسط گذرگاههایی به چهار کرت کوچکتر تقسیم میشود. استخر بزرگ با سه فواره طبیعی نیز در میان این باغ در نظر گرفته شده است.
باغ گلشن طبس
طراحی باغ گلشن برگرفته از آیات قرآن در مورد بهشت است که دو نهر در آن همدیگر را قطع می کنند. درختان قدیمی سایه دل انگیزی بر دیوارهای کهن باغ گلشن میگسترانند. به احتمال زیاد باغ در یک نخلستان بنا شده است. درختان خرما در آن به صورت پراکنده و بدون نظم خاصی مشاهده می شود.
عمارت سردر
معماری عمارت سردر
در این باغ زیبا و پهناور تنها یک ساختمان قرار دارد که به آن عمارت سردر گویند. این عمارت، ساختمانی دو طرفه است که یک طرف آن رو به باغ گلشن قرار گرفته و طرف دیگر آن به سمت میدان انقلاب طبس است.
عمارت سردر
بنای عمارت در دو طبقه بنا شده، اصل بنا در زلزلهی سال پنجاه و هفت، به طور کامل از بین رفت و بنای امروزی عمارت، بر اساس بنای قدیمی عمارت سردر ساخته شده است. نمای این عمارت از اندود گچ سفید است و یکی از بناهای شاخص طبس محسوب میشود. موزهی میراث زمین طبس نیز در این ساختمان قرار دارد.
منشاء آب و سیستم آبیاری باغ
آبی که در باغ گلشن طبس به صورت دائم درجریان است، از اشتران کوه سرچشمه میگیرد. با یکپارچه شدن چشمههای کوه از جمله چشمه مرتضیعلی که یکی از مناطق شگفتانگیز گردشگری طبس است، جریان آب باغ را تامین میشود.
چاههای آرتزین
جریان آب ورودی پیش از آنکه وارد باغ شود با سیستمی که تعبیه شده به صورت مساوی در دو طرف باغ جاری میشود و مسیر باغ را با شیب طبیعی زمین طی میکند. استفادهی همزمان از آبهای سطحی و منابع آبی زیرزمینی از نوع چاههای آرتزین یا جهنده باعث سرسبزی همیشگی باغ گلشن است. آب از انتهای مجموعه وارد باغ شده و پس از آبیاری کرتها و حرکت در جویها و فوارهها از زیر ساختمان سردر میگذرد و به شهر میرود.
پلیکانهای باغ گلشن
داستان پلیکانهای باغ گلشن
در دهه پنجاه خورشیدی دو پرندهی مهاجر به علت گم کردن مسیر به شهر طبس میرسند و در باغ گلشن ساکن میشوند. این پلیکانها مورد توجه مردم واقع میشوند و فیلم پ مثل پلیکان بر اساس آنها ساخته میشود. یکی از دو پرنده در زلزله پنجاه و هفت طبس زیر آوار میمیرد.
پلیکانهای باغ گلشن
بعد از آن حادثه چند پلیکان به طبس آوردند و در باغ گلشن آزادانه رها کردند. در حال حاضر پلیکانهای باغ گلشن از جاذبههای این باغ محسوب میشوند به طوری که به یکی از نمادهای شهر طبس تبدیل شدهاند.
مسیر دسترسی به باغ
برای رسیدن به این باغ زیبا، باید پس از رسیدن به شهر طبس، به سمت میدان شهید فهمیده بروید. سپس از خیابان شهید مطهری به باغ گلشن میرسید. با ماشین سواری چهار دقیقه و پیاده بیست و چهار دقیقه طول میکشد از مرکز طبس به این باغ زیبا برسید.
مسیر باغ از طبس